Ohař – můj první pes - Don

OHAŘ – MŮJ PRVNÍ PES

Vyrostla jsem jako panelákové dítě, kde jediné povolené zvíře byla rybička. Psa neměli ani mé babičky, tetičky, kamarádky atd. Tedy absolutně žádná zkušenost s životem se psím parťákem.

Pes-ohar-01-Don-a-zrcadloVlivem různých osobních událostí jsem se ve svých téměř 40ti letech rozhodla pořídit si psa. A v té chvíli to začalo. Dobře míněné rady se proměnily v noční můru mé nerozhodnosti. „…..hlavně si neber starého psa“ byla asi ta nejčastější věta. Jak to tak bývá, potkáte najednou člověka, který vás nenápadně navede na tu správnou cestu a že byla správná oceňuji i nyní, kdy mám u sebe již třetího kamaráda, resp. kamarádku ohařku ( leží vedle mě na gauči a spí ) Vůbec mi nechybí, že jsem nikdy neměla štěně. Štěňátka jsou velmi roztomilá, ale neměla bych na jejich výchovu čas a nervy. Dospělý pes je pes parťák. Rychle chápe, oceňuje, že má nový, vlídný a pohodlný domov a dokonale se přizpůsobí vašemu stylu života.

Pes-ohar-02-Don-pyramidaMůj první ohař přijel za mnou a do poslední chvíle jsem ani netušila jak vypadá. Bylo mu téměř devět let. Poctivě sloužil svému pánu, který se ale rozhodl dát mu nový domov. Vyskočil z kufru auta a najednou se přímo ke mně řítilo něco velikého, černého, ušatého….a sakra pomyslela jsem si a najednou si nebyla vůbec jistá, zda dělám dobře. Bože, odvezte si tu obludu, co sním budu dělat, to nezvládnu křičelo mé vnitřní já. Ovšem o mé zbytečné obavy se postaral můj první parťák Donoušek dokonale. Absolutně nekonfliktní, klidný, moudrý, poslušný. Nic pro něho nebyl problém, chůze na vodítku bez vykloubeného ramene, cestování v autě, v přeplněném pražském MHD, vydržet sám doma, aniž by něco zničil nebo přivedl sousedy k šílenství svým štěkotem. Rychle a rád zapomněl, že byl služební pes a pokud jsme na procházce potkali kachny nebo jinou zvěř, taktně otočil hlavu stranou 😊

Přijal všechny v mém okolí a dokonce se z něj stal doplněk hotelové recepce, kde jsem pracovala. Děti ho milovaly a překonávaly se v hlazení a nošení pamlsků. Don byl velmi šťastný, nehnul se ode mě, pochopil daleko dříve než já, že nám spolu bude dobře a že ON je ten pravý klenot. Jemu vděčím za mou výchovu v soužití se psem a za pochopení psí duše.

Byl to můj velký moudrý učitel.

Děkuji Pane Done! Děkuji i Tobě, má kamarádko, která si to vše způsobila 😊

Fotografie Ohař – můj první pes